Initial Situation and Goals


The village centre of Hünenberg is lacking a sense of identity, east of the Chamerstrasse, a clear finality to the towns structure that brings together the catholic church, the community hall, the village square, the graveyard and the forest.

The lowly held "Heilig Geist" church in the community centre, whose architectural articulation leans towards Alvar Aalto’s sense of connecting with nature, is incapable of this conclusive statement. The village square is also missing the critical mass and a homogenous surrounding in order to foreground the livelihood at different times of day and of the week.

The challenge of this project lies in conjoining a small yet developed, relative to a village, formally styled area that is characterised by material with a contemporary, larger scaled program, that will integrate the existing footpaths and other connecting nodes and finalises the already articulated gesture towards the village square. The structure is to intertwine with the centre.

 


Characteristic Roots and Pathfinding

A sensitive lead of the partially very old paths, that the population is acquainted with, belongs to the most import measures to transport the identity, context, topography and continuity through the architectural changes. The town- and landscape formative trees and tree groups are also decisive protagonists, that shape the daily perception. Above character, they give free space size and colour identity and a recognition factor. With a precise placement they have a significant influence on the spatial perception and give the presence that is guided by the buildings, balance. The passage of the village centre to the bordering forest is already being atmospherically re-enforced by the pre-existing trees.

 


Present Buildingstructure

The handling of the town components in an architectural language, typical for the local region, of approximately 40 years is another major challenge of this task. The scale of the various requirements does not allow that the town’s sparsity patterns to be continued. However the project is to be understood as a contribution to the current context and to strengthen the identity of the community.


Scale, Density & Granulation


- The buildings of the new master plan of the centre enter a dialog with the larger structures of the Chamerstrasse through scale, density and granulation.

- The often heavily emphasized horizontal bands of the wide copper roof endings and base levels are typologically adopted and translated into a reserved architectural language.

- The building density is reduced at the fringes and transitions to the landscape space. This is achieved through the distancing of the residential buildings, which open the space perspectively.

- The soft volumetry of the "Heilig Geist" church is embedded in opening exterior rooms, which underlines its organic body and figurative complexity.



Village Centre and spatial Flexibility


The centre buildings take on the role, which is very demanding in terms of the town’s architecture of a spatial and social hinge. It holds the connecting location between village centre, village square, church, community centre and graveyard. Coming from the "Dorfgäsli" to the "Ladenpassage" over the steps one will cross the traffic calmed "Chamerstrasse". An elongated space leads pedestrians past the shop windows and the area of the major distributor to the village centre and the slightly elevated church. At the front side of this area a Kiosk and the entrance to the offices and residences is located.
The archways stress the architectural expectations and importance of this building. Spatially it differentiates the layers of the area and allows a smooth transition from the "Chamerstrasse" to the village square.




VISUALIZATION

FAKT, Berlin


LANDSCAPE

Antón und Ghiggi Landscaping Architecture

 

MITARBEIT

Johannes Käferstein, Urs Meister, Annie Blackadder, Francesco Castruonovo, Dinah Brütsch, Rahel Hüsler